ESA title
Agency

Vill du resa till Mars i drömmarnas värld?

10/12/2004 368 views 1 likes
ESA / Space in Member States / Sweden

Kan du tänka dig att tillbringa åtta veckor i sängen? ESA letar efter kvinnliga försökspersoner som är beredda att göra just det i en vetenskaplig studie. Studien inleds i slutet av februari nästa år i Toulouse i Frankrike.

Om du är kvinna, mellan 25 och 40 år, icke-rökare, vid god hälsa och motiverad nog att ligga ned i 60 dagar kan du vara en av dem som ESA söker för sin WISE-studie (Women International Space Simulation for Exploration).

Studien är ett samarbete mellan ESA, den franska rymdstyrelsen CNES, den kanadensiska rymdstyrelsen CSA och NASA.

Sex graders lutning

I två månader kommer 24 kvinnor att ligga ned med huvudet lätt bakåtlutat i sex graders lutning. Under studien måste deltagarna göra allting idenna ställning. Institutet för rymdmedicin och fysiologi, MEDES, är emellertid välutrustat och väl anpassat för sängliggande. Det kommer dessutom att finnas sköterskor till hands om kvinnorna behöver hjälp.

Varje deltagare kommer att dela rum med en annan försöksperson. Var och en kommer att ha TV, bärbar dator med Internetuppkoppling och telefon. Måltiderna kommer att serveras vid sängen. Deltagarna kommer att ha tillgång till privata duschrum med plastövertäckta sängar för den personliga hygienen.

Motåtgärder

För deltagarna kan detta vara en perfekt chans att läsa böcker, lära sig ett nytt språk eller bara ta det lugnt och fundera på livet. Samtidigt får forskarna som ägnar sig åt studien tillfälle att lära sig mer om hur kvinnans kropp påverkas av långa rymdfärder.

När man ligger i denna ställning en längre tid sker fysiologiska förändringar: minskning av ben- och muskelmassan och förändringar i blodtryck och hjärtfrekvens. Förändringarna liknar dem som astronauter utsätts för under längre vistelser i rymden.

“De första dagarna kan det kännas lite obehagligt eftersom kroppen måste vänja sig vid den nya situationen", säger doktor Laurent Braak, chef på MEDES. ”I början kan vissa personer få huvudvärk och ont i nedre delen av ryggen, i likhet med astronauterna när de först kommer ut i rymden.” Det kommer emellertid att finnas läkare, sjuksköterskor, psykologer och dietister till hands för att följa deltagarna under hela studien.

Målet är att bedöma hur näringstillförsel och kombinerad fysisk aktivitet kan motverka de fysiologiska förändringarna. Forskarna kommer att försöka förbättra de motåtgärder som redan används av astronauter under längre vistelser i rymden. De ska också utveckla åtgärder som är särskilt lämpade för kvinnliga astronauter.

Mot Mars

“Det är ett unikt tillfälle att delta i rymdforskning för långa bemannade rymdfärder”, förklarar doktor Peter Jost, som är projektansvarig för ESA:s WISE-studie. ”Resultaten från studien kommer att hjälpa astronauterna och få dem att må bättre. I ett längre perspektiv kommer deltagarna bidra med att möjliggöra bemannade rymdfärder bortom den internationella rymdstationen och vidare mot Mars. Resultaten kan också användas för att förbättra återhämtningsmetoder för sängliggande patienter.”

Studien kommer dessutom att ge nya kunskaper om de medicinska konsekvenserna av ett stillasittande liv, ett vanligt fenomen i i-länderna. Resultaten kan visa hur viktigt det är att föra ett mer hälsosamt liv.

En utmaning

För att välja deltagare kommer man bland annat att använda psykologiska tester på samma sätt som när man väljer astronauter. ”Studien kan ibland vara jobbig så vi behöver kvinnor som klarar utmaningar och som är beredda att fullfölja hela studien”, förklarar doktor Jost. ”Men vi kommer att göra vårt bästa för att deltagarna ska känna sig som hemma”, tillägger han.

Läs mer om WISE-studien, deltagarkrav och hur du ansöker: http://www.medes.fr/ltbrw

Related Links